2016. április 27., szerda

Mit csináljunk hétvégén? - Diósgyőr

Szombaton, egy egynapos kiruccanás keretében felkerekedtünk a férjemmel és elkocsikáztunk megnézni a Diósgyőri Várat. Nagyon szeretem az ilyen ötleteket, mikor nincs konkrét program a hétvégére, akkor szívesen megyünk kirándulni, és a hirtelen agyszüleményekből lesznek a legjobb dolgok. Persze van egy bakancs listánk az ilyen hétvégékre, most ezzel pipálhattunk ki egy pontot.

Életemben talán kétszer, ha jártam Miskolcon és környékén. Ebből az egyik a Növényrendszertan terepgyakorlat alkalmával, és mivel körülbelül 6 órán keresztül túráztunk, megtéve vagy 15 km-t, nem igazán kötődött a szívemhez. Most a belvárosba nem jutottunk be, mert sajnos délutánra elmordult az idő, így inkább hazaindultunk. 

A Vár maga gyönyörű, azt hallottuk, hogy fel lett újítva és nagyon igényesen megcsinálva, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire. Nekem meglepő volt, hogy nem egy hegy tetején van, pedig be is készültem a túra cipőmmel. A parkolás ingyenes, a belépő pedig teljesen baráti, 1500 Ft/fő felnőtteknek. 
A fejlesztések még most is folynak, de ahhoz képest, hogy a 19-20. században szinte az egész Vár kőzetanyagát elhordták a környező települések építkezéseire, és csak a talpazata maradt meg, le a kalappal a falak újbóli felhúzása előtt. További tervbe van a még befejezetlen  bástya helyreállítása, és tetőszerkezet felállítása. A Várat Nagy Lajos királyunk építtette és mivel a vár nem hadászati és védelmi célokat szolgát, hanem vadászati kastély volt inkább, még most is visszatükröződik róla a kényelem és a fényűzés. 
A belső részletekre is nagyon ügyeltek a kivitelezők. Sajnos semmilyen berendezés nem maradt meg abból az időkből, csak a feljegyzések, de igyekeztek a kornak megfelelő bútorokkal, használati eszközökkel berendezni a termeket. 
Félóránként indul tárlat vezetés. Mikor mi érkeztünk még kevesen voltak, így kettőnket, egy korhű ruhába öltözött udvarhölgy vezetett körbe, akinek még a beszéde is régies volt. Érződött, hogy szívesen visz körbe minket, mindent elmondva, nem akart lerázni, nem akart sietni. Szóval ez nagyon jól esett és nagyon tetszett. Egyébként érdemes részt venni egy ilyen idegen vezetésen, mert rengeteg érdekes dolgot mesél a Várról, annak urairól, úrnőiről és lakóiról. A végére szinte teljesen átszellemültünk. 
Ottjártunkkor épp valami orvosi konferenciát tartottak, úgyhogy a Várat feldíszítették, teljes pompájába láttuk. Bevonult Nagy Lajos király teljes udvartartásával. A keresztes hadjáratokról tartottak bemutatót. Ki lehetett próbálni a fegyverzetet és felpróbálni a vértet. Sajnos a ruhákat nem, pedig Beatrix királyné egyik bársony ruháját szívesen felvettem volna. 
A kilátás káprázatos, főleg egy alföldinek. Volt is tériszonyom rendesen, de megérte leküzdenem és felmennem a toronyba. A füvész boltjában még egy rontás elleni bájitalt is kevertünk, - mert ugye az sosem árt - egy interaktív táblán és e-mailben el is küldtük haza, hogy tutira hasson. Egyébként korabeli csillagállások szerint még horoszkópot is készíthetünk magunknak, ám érdemes fenntartásokkal kezelni. :D Megéheztünk, úgyhogy egy spózon (sparhelten) sült lepényt ettünk, ami mindenféle finomsággal volt megtöltve. Szeretem a helyi, különlegességeket megkóstolni, és azokból ötletet gyűjteni.
Mindenképp érdemes ellátogatni ide. A Vár mellet felépítették a Lovagi tornák terét, ami egy nagy "aréna", itt mindenféle koncertet és egyéb lovas rendezvényt, nameg lovagi tornát tartanak. Azt mondta az udvarhölgy, aki körbevezetett minket, hogy a vár köré visszaállítják a vizes árkot is, ami 4 méter mély lesz. Ha ez kész biztos, hogy visszamegyünk megnézni, hátha sárkány, vagy krokodil is került bele. 


2016. április 25., hétfő

Mit is adhatnék?

Idén május 1-re esik az Édesanyák ünnepe. Mindig nagyon lelkesen készülök rá, hisz úgy gondolom nem lehet elég hálás az ember az Édesanyjának. Nem lehet elég jó ajándékot találni, nem lehet elég szép csokrot köttetni, ami kifejezné szeretetemet Anyukámnak. Ezért minden évben valami személyessel készülök, hisz mi más is fejezhetné ki jobban köszönetünk és szeretetünk egy-egy nagy gonddal készített saját készítésű, személyre szabott ajándéknál. Most a legjobb ötleteket hoztam el a Pinterestről, hisz még nem késő belevágni egy DIY projektbe, még vasárnapig van idő és elkészülhettek vele. 


  • A saját fotóval díszített tárgyak igazán nagyon személyesek lehetnek. Ha nagy fa kockára applikáljuk, akkor 6 képet is rakhatunk rá, így forgatható, és mindenki rákerülhet, aki számít. De nagyon ötletes a váza, vagy kaspó díszítése is ezzel a technikával. 
  • Készíthetünk képet egy-egy idézettel, montázzsal vagy szimbólumokkal Személyes kedvencem a gombos kép, mert ötletes, humoros és nagyon igaz is egyben.
  • Vászontáskát festhetünk akár gyerkőccel is. Radíros ceruza véggel, csak egy vászon táska, textilfesték és sablon kell hozzá. Ezt azok is bevállalhatják, akiknek nincs a kreativitás a kezükben. 
  • Személyes ajándék lehet befőttes üvegben "élmény" ajándékozása. Lehet mini kiszerelésű fürdő termékek, arc/hajpakolás, fürdőbomba, illatgyertya vagy olaj. De megtölthetünk akár csokival és kedves szavakkal is egy üveget. 
  • Egy bögre is lehet személyre szóló, bár ez egy igazi Jolly Joker, hisz ha nincs ötletünk bármilyen alkalomra készíthetünk egyedi bögrét.
  • Akár egy verssel is elmondhatjuk mennyire szeretjük Őt. Itt az én kedvencem: 

Dsida Jenő: Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban 
itt e földön senki sem szerethet jobban! – 
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!

Remélem találtok kedvetekre valót és készítetek valami ajándékot anyukátoknak, nagymamátoknak. Küldjetek képet, mit találtatok ki!


2016. április 20., szerda

Hogyan inspirálódom?

A „divathét” harmadik napján a Pinterestről mutatom meg kedvenc összeállításaim. Több száz képet gyűjtöttem már össze a kis mappáimba, és ha végképp nincs ötletem mit vegyek fel akkor előveszem és végigpörgetem, aztán valami mindig kisül belőle. Ha veszek, vagy készülök venni valami különlegesebb színű, mintájú, fazonú darabot, itt ötletelek előtte, hogy mivel és hogyan kombinálhatom a legjobban, ami a stílusomhoz passzol. Most a kedvenc tavaszi összeállításaim osztom meg Veletek.






2016. április 18., hétfő

Hogyan találtam meg a stílusom? Hol lelhető fel a legjobb turi Debrecenben?

Mikor 4 évvel ezelőtt átköltöztünk Nyíregyházáról Debrecenbe megdöbbenve tapasztaltam, hogy itt bizony nincsenek kilós turkálók, mint Nyíregyen. Pedig épp előtte kezdtem belejönni a "kincsvadászatba". Legjobb barátnőmmel egész délutánokat el tudtuk tölteni a várost járva és kutakodva az egyedi holmik után. Aztán itt elszomorodtam, mert se barátnőm (Ő Pestre költözött), se szimpatikus turi nem volt. Ez el is vette a kedvem a "Second hand" boltoktól egy időre, mert szinte az összes drágább volt, mint bármelyik "fast fashion" üzlet szezon végi akciókor a Fórumban. Így úgy voltam vele, hogy minek vegyek használtat, ha újat kapok olcsóbban. 

Aztán tavalyelőtt a Csapó utcán sétálgatva csak elcsábított egy-egy ígéretes kirakat. Az egész igazából azzal kezdődött, hogy 3-4 évvel ezelőtt kezdtem ráérezni igazán a stílusomra. Lehet, hogy későn érő vagyok, de az előtt úgy voltam vele, hogy ami tetszik azt megvettem. Nem gondoltam bele, hogy nem tudom mivel kombinálni a már a szekrényeben lógó darabok közül, vagy hogy nem érzem jól magam abban a színben. Elindultam egy tudatos vásárlási úton. Megfigyeltem, hogy mit is hordok legszívesebben, mi áll jól az alkatomnak/alakomnak, miben érzem jól magam és mit szeretnék változtatni. Ez egy óriási gardróbrendezést jelentett. Aztán már ha elmentünk vásárolni továbbra is felpróbáltam azt, ami tetszett, de háromszor átgondoltam, hogy mivel tudom majd viselni és jól érzem-e benne magam. Így végül rengeteg ruha ott maradt a boltban. Számomra a legjobb taktika az volt, mikor nem tudtam dönteni,  hogy ha még másnap reggel is azt mondom, hogy márpedig nekem az a darab kell és életbevágó és végzetesen bele szerettem, akkor visszamegyek érte. Ha nem, akkor igazából nincs is rá szükségem.
Egy kicsit mindig is különc voltam. Sok üzletet jártam végig szezonról-szezonra, és egyre jobban azt éreztem, hogy a megfizethető helyeken (és itt a Kínaiakra nem is gondolok, mert oda nem járok még nézelődni sem), nincs olyan kínálat számomra, ami ár-érték arányban megfelelő lenne. A minőségükről pedig nem is beszélve. 

Az én különcségemnek a legjobban a Csapó utcán, a virágpiaci részen, az Angol Divatház (már a neve is tisztára exkluzív :D) (a "Csóra" mellett) fekszik. Itt tökéletes állapotú és minőségű használt és sok esetben  - eredeti címkés - új ruhákat lehet kifogni. A kifogni azt jelenti, hogy azért sok üres kört szoktam futni, mire megtalálom azt, amit keresek. Kigondolom, hogy mire is fogok vadászni és ha nem tökéletesen megfelelő az elképzelésemnek nem veszem meg. Na tessék, ugye mondtam, tiszta tudatos vásárló lettem. 

A múlt héten teljes árucsere volt, és mivel van egy pár dolog a tavaszi kívánságlistámon és az örök kívánás listámon, már ami az alap darabokat illati, betértem munka után. Olyan jól sikerült a vásárlásom, hogy elég sok pontot pipálhattam ki a listáimon. Ezeket mutatom most meg Nektek, és arra gondoltam, hogy a héten divat hetet tartok, a tavasz jegyében. Tartsatok vele! 

A képeket úgy rendeztem el, hogy megmutatom mit fogtam ki, és hogy mivel képzeltem el. Minden darab saját, így a párosíthatóság is pipa. :)


Két ruhát is találtam. Azt már írtam, hogy az idei egyik nagy "fogadalmam" volt, hogy több szoknyát, ruhát fogok hordani és igyekszem nőiesebben öltözködni. A felső és sötét korall színű francia darab. Puffos újjal és masnikkal a hátán. Egyből beleszerettem, szerintem ott helyeben elsírom magam, ha nem jó rám. Nem volt kérdés, hogy hazajön-e velem.
Az alsó pedig egy "iskolás lány" stílusú kockás Atmosphere darab, Blair Waldorf jut róla eszembe. Most egy oxford cipőt képzeltem hozzá, fekete harisnyával, hogy a diáklányos vonalat erősítsem.
A kép nem adja vissza, de a szürke felsőbe ezüst, csillogó szálak vannak szőve. Mindkét darab a basic listámon volt. Pihe-puha anyagúak, szerintem sokáig barátok leszünk.
Másik pont a basic listámon egy tyúkláb mintás nadrág. Amit szorosan egy tyúkláb mintás szoknya követ. (A múltkor meg is találtam, és egy számmal kisebb volt, na ott tényleg jött a sírós story.) Egyszerűen imádom, már vagy ezerféleképp megálmodtam. Most egy fehér inggel, egy farmer dzsekivel és egy lakk nyitott orrú cipővel állítottam párba. Vagány és csajos egyszerre. IMÁDOM!


Nagyon elégedett vagyok a zsákmányommal. A héten jövök még tavaszi smink és manikűr tippel, valamint beleshettek az inspirációs naplómba. 


Ti szoktatok turiba járni?


2016. április 16., szombat

Mit csináljunk hétvégén? - Balmazújváros

Debrecentől körülbelül 20 km-re található egy kis ékszerdoboz szépségű város. Csodás parkokkal, finom cukrászdával, termál fürdővel és egy igazi kastéllyal. Ha egy kicsit ki akarunk szakadni innen, de nem akarunk messzire menni, akkor elautózunk ide és sétálunk egy nagyon (vagy épp fürdőzünk). Ez a kis családias hangulatú város pedig nem más, mint Balmazújváros. Ha megnézitek ezeket a képeket, biztos titeket is magával ragad bája. 

A főútról lekanyarodva található a Kamilla Gyógyfürdő, ami télen a fedett termál vizes medencéivel csábítanak, nyáron pedig a kinti medencéi várják a lehűlni vágyókat. Utána található a Borbás Cukrászda, ahol temérdek sütemény közül válogathatunk, (már ha tudunk választani) és a latte macchiato-juk is mennyei. Mi most fagyiztunk egyet, mert egyrészt palacsintát sütöttem délelőtt, másrészt a jó idő szinte kívántatja a hűs nyalánkságot. A fürdő melletti parkban, a Semsey kastély mögött, van egy kis harangos kupola, ami 14:50-kor elkezdett egy dallamot játszani. Nem jöttünk rá, hogy miért pont ekkor, miért nem mondjuk félkor, vagy egészkor, minden esetre nagyon aranyos volt.

A Semsey kastély nemrég lett felújítva, állandó festménykiállítása van, de idén tavasszal Rembrant műveket láthatunk. Április 24-ig van a tárlat, még jövőhéten megleshetitek. 

A parkok is gyönyörűek, csendes és nyugodt sétát lehet tenni az óriási fák között. Meg-megpihenve egy-egy padon. Hallgatva a madárcsicsergést, mélyeket szippantani a finom, meleg virágillatos levegőbe és élvezni a napsugarakat.  A fenti képen egy hatalmas túzok szobor látható, amit egy kortárs művész készített fából. A túzok Balmazújváros címerállata.

Nem győztem gyönyörködni a színpompás virágokban és az élénk zöld, frissen kibomlott levelekben. 

Ti mit terveztek a hétvégére?


2016. április 11., hétfő

Hogyan mondjam el?

Azt mondják jó a beszélőkém, szeretek beszélni. Sokszor leszek inkább bazári majom, csak hogy jobb kedvre derítsek valakit. De mostanában úgy érzem, hogy nem tudom átadni azt, amit igazán szeretnék. Sokszor csak ülök, magamba fordulva és nem találom a szavakat. Kavarognak a gondolatok, belül mondom, ordítok és csak üveges tekintettel bámulok magam el. 
Szeretem, ha minden rendben van körülöttem, ha egyensúlyban vagyok, sőt még azt is ha kiszámítható az életem. Azt hiszem akkor tudom irányítani a dolgokat a legjobban, ha a kezemben van a gyeplő. Ha már egy kicsit is nem látom előre a dolgokat, a következményeket, megrémülök. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztem megnémulok. Sokszor kellett már talpra állnom, sokszor sikerült is talpra állnom és visszagondolva mindig kedvezően alakultak a dolgok. Ezért, most leírom ("elmondom") azokat a dolgokat, amiket a borús időben soha nem szabad elfelejteni, hogy mindig emlékezzek, vissza tudjam olvasni, és ha már egy olvasómnak tudok segíteni, aki ugyanilyen viharba került, akkor azt hiszem, már félúton vagyok a part felé. (Azt hiszem megártott a Black sails) 
  • Ne felejtsd el honnan jöttél!
  • Ne felejtsd el, eddig mi mindent értél el! 
  • Adj hálát azért, amid van és ne azt sirasd amid nincs!
  • Tegyél az álmaidért! 
  • Csak az lesz a tied, amit te érsz el, amiért megdolgozol!
  • Higgy a célodban, akard tiszta szívből! 
  • Soha ne hagyjon el a remény!
Szeretek beszélni, szeretek írni, szeretném elérni a célom, nem adom fel!
TE se tedd! 




2016. április 4., hétfő

Mit tűztem az üzenőtáblámra? - Március

Egy pillanat alatt eltelt a március. Nektek is? Tartalmas hónap volt, élményekben és sütés-főzésben gazdag. Voltunk kirándulni, már nagyon ránk fért, hogy kiszakadjunk a szürke hétköznapokból. Meglátogattuk a szülőket húsvét alkalmából. Kipróbáltam új recepteket, de azért maradtam a régieknél is. Az április is ilyen hamar el fog repülni? 




 



Nektek is tartalmas hónapotok volt?