2016. szeptember 14., szerda

Hogyan készül a szabolcsi töltött káposzta?

Gyermekkoromban szinte minden héten került az asztalra töltött káposzta. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy apukám gyerekkorában ugyancsak minden héten, akár többször is megkapta a fejadagját, ígyhát annyira szereti, hogy anyától is kéri. Ez az egyetlen olyan étel, amit tényleg nem lehet megunni, hiába volt/van rendszeresen. Apósom ugyanígy van a pörkölttel, de hát ugye ahány ház... Ezért, amikor hazalátogatunk, (hacsak nem kérünk külön valamit), akkor biztos, hogy pörkölt és káposzta kerül a batyunkba. 
Mivel ezek alapján láthatjátok, hogy volt időm megtanulni, most megosztom Veletek is tudásom, és hogy mi is a titka az igazi, paradicsomos töltött káposztának.
 
Abárolás: 
Válasszunk kemény és lapos káposztát, ehhez a húsmennyiséghez egy 1 kg-os elég. A torzsáját éles késsel, óvatosan vágjuk ki és a felső sérült leveleket szedjük le. Egy nagyobb fazékba forraljuk vizet, és mikor "lobog" rakjuk bele egészben. Pár perc elteltével elkezdenek leválni folyamatosan a levelek, és mikor szépen lehet hajlítani, nem törik, akkor kivesszük és jéghideg vízbe rakjuk. A hideg vízből pedig egy pálcára, szépen sorban, egymásra pakoljuk. Ezt minden levéllel végigjárjuk, hagyni kell magától leválni a leveleket. 
Mikor az össze levél megabárolódott és kihűlt, a vastag főeret egy késsel megvékonyítjuk. Ennek az a lényege, hogy nem vágjuk ki teljesen, csak a vastag részéből vágunk le, így könnyebb lesz a töltés. 
A töltelék összeállítása:
Először is hagymát sütünk meg kevés zsiradékban, ezt hagyjuk kéz-melegre kihűlni. 40 dkg rizset megmosunk, majd sóval, borssal, 1 ek. piros paprikával és 2-3 ek. gulyáskrémmel ízesítjük. Az egészet alaposan átdolgozzuk. Mikor szép homogén, hozzáadunk 60 dkg darált sertés combot (de elég 50 dkg is, ki milyen húsosra szereti). A rizzsel összekeverjük, ezt is szép egyenletesre. Mikor elég fűszeres, ez más az illatán is érződik, jöhet a töltés. A káposzta levelet kettétépjük, a nagyobbakat 3 felé. Jobb kezesek a bal tenyerükbe terítik, a bal kezesen a jobba, majd egy csipet tölteléket rakunk az alsó felébe. Elkezdjük szorosan, kicsit kúpos (tehát az egyik végre hegyesebb) formába tekerni. A végére egy olyan állapotot kell kapni, hogy a hegyesebb vége szépen összezár, a másik oldalt pedig a kilógó káposztalevelet be lehet tűrni a végébe (ahogy a képen is látszik)
Érdemes egyből abba a fazékba pakolni, amibe főzve lesz, mégpedig úgy, hogy a nagyon apró leveleket a fazék aljára vágjuk és meghintjük egy kis sóval, borssal. A megtöltött káposztákat körkörösen, nem összeszorítva pakoljuk a fazékba. Ha végeztünk felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor felfőtt felöntjük kb. 4 dl paradicsomlével és 25 percig főzzük takarék lángon. Közben kóstolva figyeljük túl ne főjön. 
Én tejföllel és friss kenyérrel szeretem a legjobban. Egy kicsit macerás, és csak leírva vagy első olvasásra rémisztő, de bátran vágjatok bele. Ha esetleg mégse sikerülne a töltés, csomázzatok ki paprikát, abba töltsétek és meg is van mentve a helyzet. Ha kérdés van keressetek bátran. Tudjátok, mindenre van megoldás! ;)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése