2016. augusztus 10., szerda

Mit süssek? - Pehelykönnyű szilváslepény

Gyerek koromban mindig sütöttünk valamilyen süteményt az éppen érő, aktuális gyümölcsből. Emlékszem az árok parton a ház előtt volt egy korai, édes, nagy szemű meggyet termő fa, és anyukám meg a két szomszédasszony verseny meggyes rácsost sütöttek. Majd összeültünk mi gyerekek és eldöntöttük kié lett a finomabb. Így minden gyümölcshöz kapcsolódóan megvan az a bizonyos formai emlékem, hogy annak hogy is kell kinéznie. Ilyen például a már említett meggyes rácsosan, az almás két lap között vastagon és a szilva pedig felezve a tetején sorakozva. 
Most, hogy itt a szilva szezon sütöttem egy isteni pehely könnyű szilvás lepényt. A meggyről sajnos lemaradtam, de majd ígérem jövőre pótolom. 
Az elkészítése roppant egyszerű, kevés ráfordítással nagy sikert arathatunk. 

Hozzávalók: 
30-40 dkg szilva (egy 20x30 cm-es tepsibe 18 szem), 20 dkg Ráma, 16 dkg cukor (por- vagy barna cukor), 5 tojás, 25 dkg liszt (125 g fehér és 125 g teljes kiőrlésű), 1/2 tk. sütőpor, 1 ek. barna cukor, 1 tk. fahéj.

Elkészítés:
A szilvát alaposan megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és megszórjuk 1 ek. barna cukorral és 1 tk. fahéjjal, majd jól összeforgatjuk. 
A lágy Rámát az 5 tojás sárgájával és a cukorral alaposan eldolgozzuk (egy csipet sót adhatunk hozzá). A lisztet és a sütőport összekeverem, apránként hozzádolgozzuk a vajas masszához, majd lassan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen eloszlatjuk, majd a fél szilvákat szépen sorba a tésztába nyomkodjuk. Nem kell nagyon, mert a tészta úgyis köré fog nőni sülés közben. 

Mikor a szilvák a tésztába kerültek egy evőkanálnyi barna cukorral meghintem. Előmelegített sütőben 180 °C-on 30 perc alatt készre sül. Porcukorral meghintve tálalható.
Bár ez nem a gyerek koromból megmaradt családi recept - mert sajnos nem találtuk meg -, hanem egy új kipróbálás, de minden bizonnyal bekerül a kis szakácsfüzetembe és meg is lesz sütve minden szilvaszezonba. Ki tudja, végül így lesz ez is családi recept az unokáimnak. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése