2016. augusztus 25., csütörtök

Hogyan csillapítsunk 40 fokos lázat?

Ennek a bejegyzésnek igazából az is lehetne a címe, hogy mítoszok és igazán hasznos praktikák a lázcsillapításról. Eljött az a pont az életemben, mikor össze kellett szednem minden tapasztalatomat és be kellett vetnem minden praktikát, hogy 1-2 fokot lejjebb csaljunk a hőmérő higanyszálán, és meg is tartsuk azon a ponton. Ezt a harcot el is buktam, így bementünk az ügyeletre, és ott egy mindenhez értő, belefáradt, matuzsálemi korú ügyeletes doktornő (aki egyébként a kezdeti elrettentés után egész jófejnek bizonyult, és az első mogorvasága a rendszerben fellelhető hiányosságoknak köszönhető, nem pedig a munkája gyűlöletének) minden használható tippet elmondott, a híres mítoszokról pedig lerántotta a leplet. 

Most megosztom Veletek a frissen szerzett tudásom, hogy melyik lázcsillapítási technika csak mítosz és melyik az igazán hatásos.

- Minden esetben gyógyszer - 
Mítosz. Nem nagyon pártolom azt, hogy ha bármi baj van, csak a gyógyszer segíthet. Rengeteg alternatív megoldás van, amit érdemes bevetni előtte. A szervezetnek van - egy alap esetben - normálisan működő védekező rendszere, ami tudja a dolgát, és mindent megtesz annak érekében, hogy mihamarabb visszakerüljön a normál állapotba. Ebben segítségére lehetünk például a hűtéssel. Na de hogyan is!?

- Hideg vizes borogatás homlokra - 
Mítosz. Nem szabad nagyon hideget alkalmazni, mivel az egy hősokk a szervezetnek, és csak ártunk vele, minthogy használnánk. Egy nagyon jó hasonlattal élve, ha egy forró fazéknak lehűtjük a fülét, attól az egész leves nem hűl le.  Ha mindenképp szeretnénk bevetni a vizes ruhás borogatást, akkor az egész testet be lehet vizes kendőbe csavarni.  

- Hideg vízbe ülni -
Annyiban kapcsolódik az előzőhöz, hogy itt sem hideg vízbe kell ülni. (Már a 20 fokos is hidegnek számít a 40 fokos testnek.) A víz legyen normál testhőmérsékletű (35-36 fok), és mivel a bőrről párolog hidegebbnek érződik, majd ahogy csökken a testhőmérséklet a vizét is lehet csökkenteni. Sőt, a legjobb az, ha hőmérséklet emelkedéskor normál testhőmérsékletű vízzel tusolunk, ahányszor csak szükséges.

- Forró tea -  
Mítosz. A megfázás egyet jelent a forró itallal. Pedig ha belegondolunk, amikor gyulladásban van a szervezetünk a forró ital csak olaj a tűzre. Persze láznál nem a hűtő-hideg a megoldás, hanem a szoba-hőmérsékletű. A lényeg, hogy a szervezetbe kerülve hidegebb legyen, mint a belső szervek, hogy csillapodjon a láz. 

- Jól betakarózni, hogy izzadjunk -
Mítosz. Az amúgy is forró testet nem kell még jobban melegíteni. Ha lázasan fekszünk az ágyban, az a legjobb, ha épp egy vékony takaróval vagyunk csak betakarózva. 

- Gyógyszer szigorúan egyesével, 6 óránként -
Mítosz. Ha már semmi nem használ, és mindenképp gyógyszerhez kell nyúlni, akkor a következőket tartsuk szem előtt. A lázcsillapító gyógyszereknek a 3 nagyobb csoportja, mármint hatóanyagok szempontjából. Az "algo" családba tartozó (Algopirin, Algoflex) lázcsillapítók ibuprofen és metamizol-nátrium hatóanyaggal, a paracetamol hatóanyagúak, mint a Rubophen és az acetilszalicilsav hatóanyagot tartalmazó Aspirin. A három hatóanyag háromféleképp, "háromfelé" hat, de igazán együtt alkalmazva az igazán hatásos. Ezen felül, amit érdemes tudni, hogy egy szem gyógyszer csak 1 fokot visz le, és 3 óránál gyakrabban ne vegyünk be 2 szemnél többet. (Természetesen felnőtteknél alkalmazva, ha az orvos máshogy nem rendeli!)

Összefoglalva tehát, a legjobb amit tehetünk, ha gyakran tusolunk, és hideg folyadékot iszunk. Persze a legeslegjobb, ha nem vagyunk betegek. 



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése