2016. június 8., szerda

Hogyan szokjunk le a okostelefonról?

Figyeltétek már, hogy az utcán, a buszon, az étteremben és még a randin is mindenki a telefonját bújja. Ja, dehogy is, most írtam, hogy MINDENKI a telefonját bújja, akkor hogy is vehetnénk ilyet észre!? 
Nemrég Debrecenben egy fiatal nő elütött egy villamost (a nagy sárga CAF-ka villamost), mert nem vette észre, hogy piros a lámpa és jön a nagysárgavillamos, miközben a telefonját nyomkodta és ordított a fülében a zene. 
Lassan ott tartunk, hogy este Viber-en vagy Messenger-en kívánunk jó éjt és küldünk jó éjt puszit a szerelmünknek, ahelyett, hogy odafordulnánk hozzá és megpuszilnánk vagy összebújnánk. 
Forrás: KATT

Át kell élni, és meg kell élni az életet, nem egy 7"-os kijelzőn keresztül, hanem szemtől-szembe, itt és most! 
Összeszedtem 5 dolgot, - mivel a héten ilyen 5 pontos kedvemben vagyok - ami megkönnyíti a leszokást az állandó telelfon nyomkodásról. 

1. Külön zenelejátszó
Kezdjük egy kezdeti megoldással. Szeretek tömeg közlekedni, khm, akarom mondani közösségi közlekedni. Szeretem nézni az embereket. Itt figyeltem meg, hogy az emberek inkább nem is kapaszkodnak, csak a telefont el ne kelljen rakni a zsebükbe, vagy a táskájukba. Ha először nem is tudsz leszokni a zene hallgatásról, már az egy kiinduló pont lehet, ha egy külön mp3 lejátszóról hallgatod a zenét, a telefont meg elrakod jó mélyre a táskádba. 

2. "Kérem kapcsolják ki készülékeiket"
Kapcsold ki órán, munkahelyen, moziban, színházban. Kezdheted azzal, hogy lerakod legalább az utazás végéig, végy egy karórát, hogy az időt meg tudd nézni. Nem kell a buszon megbeszélni a tegnap estét a barátnőddel, beszéld meg óra vagy munka előtt személyesen, és még az igazi reakcióit is látod. 

3. Hagyd ki a randiból
Egy randin csak egymásra kell figyeljetek, nem pedig egyből kiposztolni, hogy hol vagy és mit csinálsz. Ismerjétek meg egymást, figyeljetek a másikra, a gesztikulációjára. Higgyétek el, sokkal többet elárul magáról mindenki a testbeszéddel, mint az "emojikkal".

4. Kirándulás telefon nélkül
Ha elmentek kirándulni vigyetek fényképezőgépet. Nem muszáj a hegy tetején "lőtt szelfit" egyből felrakni a közösségi oldalakra. Élvezd a kilátást, éld át a kalandot, és majd otthon nyugodt körülmények között válogathatsz a képekből. Így észrevehetsz olyan dolgokat, amit talán a telefonon keresztül nem is látnál meg. (Azért egy legyen nálatok vész esetére, jó mélyen, a táska fenekén.)

5. Használjátok az eszeteket
Persze sokkal kézenfekvőbb egyből "rágooglizni" vagy a GPS-t követni, de ha egy kicsit is gondolkodtok, mielőtt előrántanátok a telefont, rá fogtok jönni, hogy mégiscsak egyszerűbb az eszünket használni, mint a technikát.




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése