2015. december 30., szerda

Mit szerettem 2015-ben? Háziasszony módra!

2015 nem sok újdonságot hozott számunkra. A lakásunkat előző évben vettük, és mivel előtte is önálló háztartást vezettünk nem sok hiányzott a repertoárból. Ezekre a dolgokra mégis idén tettünk szert, és nagyon jól beváltak, napi-heti rendszerességgel használom őket. 


1. Szilikon nyújtólap
Köztudott, hogy a társasházak konyhája nem nagy, ezért el sem tudom képzelni, hogy hova tenném és főleg hol tárolnám a fa nyújtódeszkát. Viszont egy ilyen alkalmatosságra azért szükség van, ezért választottam ezt a megoldást. A két oldalán centis mérce van, belül pedig különböző nagyságú körök, így szépen lehet méretezni a tésztát. Könnyen tisztítható és még könnyebben tárolható.

2. Pöttyös bögre, téli tea, eper teatojás
Minden bögrét imádok, ezt a pöttyöst Tihanyban kaptam, és azóta ki sem adom a kezemből. A téli almás-fűszeres teát az Aldi-ben vettük, egyszerűen mennyei, kóstoljátok meg! 
Ezt a szilikon eper formájú teatojást eBay-ről rendeltem, körülbelül 300 Ft-ért, de a Kikában is lehet kapni, olyan cuki. :)

3. Kerámia sütőtál
Anyukám lepett meg ezzel a tállal. Ilyet használ Borbás Marcsi is a Gasztroangyalban. Hihetetlen milyen sokoldalú, könnyen tisztítható és még tálalásnál is szépen mutat. Bátran lehet benne húst sütni, rakottat, de én még süteményeket is állítok össze benne.

4. Kötény és fogó kesztyű
Kislányként anyukám mellett mindig tüsténkedtem a sütés-főzés során. Nekem is volt kis kötényem, és csináltam mindent kicsiben. Így maradt meg a kötény szeretete, főleg sütésnél hasznos. Ezeket a fogókesztyűket pedig a Pepco-ban vettük hihetetlen kedvezményes áron.

5. Philips botmixer készlet
Számomra praktikusabb, mint a turmix gép, hisz krémlevest is egyszerűbb vele készíteni, valamint imádom a turmixokat és egy álom vele dolgozni. Kiváló minőség, és még az ára is baráti. De a legfontosabb, hogy könnyen tisztítható. Ez is. Hiába, egy háziasszonynak ez egy nagyon fontos szempont. Ugye?


2015. december 29., kedd

Csillogást


Mit szerettem 2015-ben a smink világban?

A sminkelés mostanra elengedhetetlen része lett a reggeli rutinomnak. Napi rendszerességgel az egyetemi éveim alatt szövődött be az életembe, és mostanra már el sem bírnám képzelni, hogy anélkül indulnék el a munkába vagy a hétvégén mozizni, vásárolgatni. Talán az egész azzal kezdődött, hogy megnéztem alaposabban a rólam készült képeket és rájöttem, hogy szinte semmi más nem látszik az arcomon csak a sötétbarna gombszemeim. Ezen elszörnyülködve gyorsan raktam fel egy kis szemceruzát, rúzst, kicsinosítottam a szemöldököm és készítettem magamról pár képe.  Onnantól kezdve nem volt kérdés a sminkelés. Nélküle mindig láthatatlannak érzem magam, és a képeket elnézve tényleg láthatatlan is vagyok. Bár lehet ez a "szuperképességem"! :)

Bármi újdonságot próbálok ki, előtte alaposan utánaolvasok a krémmánián. Kíváncsi vagyok a véleményekre és főleg az összetevőkre. Nem szeretek túlzásba esni, nem költök sokat ezekre a termékekre, de szeretem megvenni a jobb minőségűeket, és főleg igyekszem megtalálni a számomra megfelelőeket. 

2015-ben a következők nőttek igazán a szívemhez. Ezek tökéletesek a mindennapokra, és bátran ajánlom olyanoknak, akik a 10 perces sminket szeretik.


Catrice - Absolute matt paletta
A kerek szememre és rejtett szemhéjamra tökéletes ez a matt paletta. Inkább a sötétebb színeit kedvelem, de a világosabbal szépen lehet satírozni és egységesíteni.

Rimmel - Scandaleyes xtreme szempillaspirál
Úgy vettem észre, hogy el vannak felejtve a Rimmel spirálok, pedig eddig akármelyiket próbáltam remekül teljesít. Mélyfekete szín, különálló pillák, nap végéig tartósság és könnyen lemoshatóság. Kell ennél több?

Rimmel -Exaggrerate szemceruza
Nem szeretem hegyezni a szemceruzákat, ezért automatát tekerőst szoktam venni. Ez a Rimmel valami fantasztikus. Erős, tartós fekete szín, kellően krémes állag, könnyű dolgozni vele. A végén a kis satírozó szivacsért pedig egyszerűen oda vagyok.

Essence - (14) Adorable Matt!
Tökéletes matt rúzs, a nekem megfelelő árnyalatban. Egyszerűen imádom az Essence Longlasting rúzsait idén, ez lett a kedvencem. 

Essence - (09) I feel pretty
Ez a sheer & shine családból való, majdnem a legsötétebb árnyalat. A csillogása és a szárdási végeredménye levett a lábamról. Nekem nem kitétel a nagy tartósság, mert félek, hogy elmaszatolódik, így inkább többször viszem fel, ha lekopik. 

Nem smink termék, de a beauty vonalban mindenképp megemlítem a következő lakkokat.

Miss sporty - Nail expert alap és fedő lakk
Már a második üvegcsével vettem meg. Bevált a háziasszony teendőim (értsd főleg mosogatás) mellett is. Szép fényt ad a lakkoknak és tartóssá teszi azokat.

Rimmel - 60 seconds - 315 Queen of tarts
Ehhez nem sok mindent fűznék. A piros örök klasszikus, ezt viselem a legtöbben. Nekem ez a legnőiesebb.

AVON - Gel finish - Very Berry
Másik nagy kedvencem. Általában félek katalógusból rendelni körömlakkot, mert ért már csalódást színileg, de ez szebb, mint a képeket. 

Az alapozó, púder és szemöldök ceruza mind Catrice, azokat már évek óta használom, azt is nyugodt szívvel ajánlom bárkinek.

A smink rutinom kialakításában nagy hatással volt rám az Öltések közt az idő Sira-ja, ami 2015 legjobb minisorozata volt számomra. 


Nézzétek meg, és olvassátok el a könyvet is. Ritka az a film, ami legalább olyan jó, mint a könyve. Itt a sorozat talán még a könyvtől is jobb.

Nektek mik voltak a legkedvesebbek 2015-ben?


2015. december 22., kedd

Csomagolni


Mit hallgatok karácsonykor? Mik a kedvenc filmjeim?

Azt hiszem, már nem kell tovább ragoznom, hogy mennyire oda vagyok a karácsonyért, és az egész ünnepi készülődésért. Mikor egy kicsit is hidegebbre fordul az idő, és megérzem a finom otthon meleg illatokat (kéményfüst tipikus ilyen, vagy a gyertyák) csak azt veszem észre, hogy karácsonyi dalokat dúdolgatok és egyre nagyobb kedvem van karácsonyi filmeket nézni. 

Itt az én zenelistám a kedvencekből:

1. Kormorán - Betlehemi királyok  
Gyerek kormom óta rongyosra hallgatott bakelit (igen, ezt még bakeliten hallgattuk, és imádtam a ropogását a számok közt). Aki nem ismerné, töltse le az albumot, szerintem nincs ettől szebb. 


Az egyik kedvencem az albumról:



2. Csodor Kata - Add tovább
Akárhányszor hallom garantált a libabőr és könnyek. És Kata a kedvenc Barbie szinkronhangom.

3. Charity Vance
A Youtube-on van egy csatornája, amire feldolgozásokat tölt fel, nagyon szeretem a hangját és a stílusát is. Érdemes belehallgatni a számaiba. Kedvenceim tőle:



Végül jöjjön három kedvenc filmem: 

Az hiszem egyiket sem kell bemutatnom, hisz mindenki ismeri és talán már rongyosra is nézte ezeket a filmeket, de én úgy vagyok vele, hogy nélkülük nem karácsony a karácsony. Ha mégis van olyan, akik még nem látták, azoknak berakom a port.hu-s linkeket a leírásokkal. 

1. Karácsony a kastélyban (A Princess of Christmas)


2. Mentsük meg a karácsony! Csoda Manhattanben (Call me Mrs. Miracle)




Szemezgessetek bátran belőle, garantálom, hogy nem fogtok egyikben sem csalódni! 
Nektek van olyan zeneszám vagy film, ami nélkül nincs karácsony?
2.

2015. december 14., hétfő

Hogyan lesz ugyanolyan a mézeskalács, mint gyermekkoromban?

Mióta az eszemet tudom, anyukámmal minden évben készítünk mézeskalácsot. Minden évben karácsony előtt kb. 2 héttel előkerült a jól bevált recept, a kis szaggatóformák, bekapcsoltuk a kedvenc karácsonyi lemezünk és nagy izgalommal kezdtük a gyúrást, hogy vajon olyan jó lesz-e idén is, mint tavaly.

Idén már másodjára készítem a saját konyhámban, anyukámmal telefonos távkapcsolatban. Ez így néz ki: recept pipa, hozzávalók pipa, alapanyag összekeverés pipa, liszt bele pipa. Jön a gyúrás, könyökig ragad, férj fogja a tálat, én két kézzel benne, férj  másik kézzel tartja a telefont, kétségbeesett telefon anyának. Megnyugtat, ez így tökéletes, holnapra összeáll! Épp úgy csinálok, mintha még sose csináltam volna, na de egy év hosszú idő, nincs mit tenni, elfelejtem.
Másnapra tényleg összeáll. Karácsonyi zene be, nyújtó deszka elő, liszt elő, zsírpapír helyén, sütő meleg. Én szaggatok, férj keni tojással és díszít. Férj félúton feladja (ilyenek a férfiak), én meg kapkodva befejezem, mert gyorsan sül. Ez után boldogan megállapítjuk, hogy ez bizony ugyan olyan, mint tavaly, ugyanolyan, mint gyermekkoromban.

Hozzávalók:
1 ek vaj, 5 ek méz, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás + 1 sárgája, 1/2 tk szódabikarbóna, 1 tk karácsonyi fűszerkeverék, 1/2 tk fahéj extrába, 50 dkg liszt.
Az alapanyagot összegyúrtam, majd egy éjszakán át hűtőben pihentettem. Másnap lisztezett deszkán kinyújtottam 2-3 mm vastagra. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd 1 felhabosított tojással megkentem és francia drazséval, dióval díszítettem. Előmelegített sütőben 180 °C-on 10-12 perc alatt szép arany barnára sül.

Extra tipp:
  • Nem kell megijedni, tényleg nagyon ragad, de másnapra összeáll.
  • A hűtőből kb. csak a harmadát érdemes kivenni, a többi maradjon hűtőben, hogy ne olvadjon meg.
  • Karácsonyi fűszerkeverék: 2 ek fahéj, 1 ek őrölt gyömbér, 1/2 ek őrölt szagfűszeg, 1/4 tk őrölt szegfűbors, 1/2 kk őrölt szerecsondió, 1/4 kk só. Ez sokáig eláll, mehet kakaóba, kávéba, süteményekbe. Már kora ősszel ezzel kezdem a karácsonyi hangolódást.

Igyekszem saját hagyományokat teremteni, régieket átvenni és újakat találni. Azt hiszem kezdetnek ez a recept tökélete. Ti szoktatok mézeskalácsot sütni?


2015. december 9., szerda

Mit tegyünk meg mindenképp karácsony előtt?

Számomra a karácsony előtti időszak hatalmas élmény, önfeledt boldogság, elmondhatatlan érzések tobzódnak bennem. Minden, ami egy kicsit is az ünnepre hajaz, legyen az egy bögre, hógömb, csomagoló papír, szalvéta, vagy akár egy toboz is óriási lelkesedést vált ki belőlem. Ezzel néha az agyára megyek a családnak.  Na de egyszer van egy évben karácsony, nem!? És egész évben erre várunk. Legalább is én biztos!

Most azokat a dolgokat szedtem össze, amit mindenképp meg kell valósítani karácsony, szenteste előtt, - a kötelező zenehallgatáson és filmnézésen kívül - hogy teljes legyen az ünnep.

  • Korcsolyázás: egyszer legalább mindenkinek ki kell próbálni. Aki pedig tud, annak nem kell magyarázni, hogy miért olyan jó. Aki pedig még nem próbálta annak csak annyit mondanék: önfeledt nevetés, kézenfogvaelesés és forró csoki.
  • Ajándékozás, adakozás: egy kis figyelmesség megmelengeti a szívünket és jó érzéssel tölt el. Csak egy cipős dobozni is nagy segítség.
  • Mézeskalácssütés: számomra ez a legkarácsonyibb dolog, amit el lehet képzelni. Édesanyával, mamával együtt sütni az igazi, de saját konyhában, saját szokást elkezdeni még jobb.
  • Esténként forralt borozni és összebújni.
  • Képeslapot küldeni.
  •  Ajándékot csomagolni kreatívan, és saját készítésű meglepetéseket készíteni.
  • Karácsonyi vásárban nézelődni és különlegességeket kóstolni.
  •  Menüsort összeállítani. Mi kerül az asztalra, kikkel töltjük a Szentestét.
  • Önmagunkra is időt fordítani. A nagy készülődésben, rohanásban álljunk meg egy pillanatra, gondoljuk át miért is vagyunk hálásak, milyen dolgok történtek velünk az évben és ne feledjük a kikapcsolódást és a relaxálást sem.


És a legfontosabb élvezzük ki az ünnep és a várakozás minden pillanatát!


2015. december 7., hétfő

Hogyan lesznek csillogóak az ezüst ékszerek?

A gimis és főiskolás éveimben még nagy divat volt, hogy a barátnőkkel, barátokkal ezüst ékszerekkel lepjük meg egymást. Aztán jött egy újabb divat, mikor nagyobb teret kaptak a bizsu dolgok, mindenféle színben és anyagban. Ekkor az ezüst gyűrűk, nyakláncok bekerültek a fiók aljára egy dobozba. Aztán egyszer csak előkerültek, mert rájöttem, hogy én igen is szeretem őket, és hordani is fogom - közben pedig újra felkapták őket. Aztán mikor kibontottam a dobozkát, kopottak és fénytelenek voltak. Előtte is tisztogattam őket, több kevesebb sikerrel, míg rá nem találtam a tökéletes tisztítási módszerre, utána persze már több sikerrel ment a fényesítés. 

A titok abban van, hogy egy tál aljára alufóliát kell rakni, majd arra az ezüstöt, jól beszórni szódabikarbónával  és nyakon önteni forró vízzel. 
Mire visszahűl a víz, a szódabikarbóna is elvégzi a dolgát, leszedi a szennyeződéseket és az alufólia pedig megköti azokat. Így az ezüst a vízből kivéve, leöblítve és áttörölgetve szebben ragyog, mint új korában.


Higgyétek el próbáltam már fogkrémmel, mosószerrel, főzéssel, sőt még ultrahangos vízfürdővel is, de egyik se volt az igazi. Ha van esetleg valakinek jól bevált trükkje arany tisztításra szívesen veszem, mert arra még nem sikerült rálelnem.

2015. december 4., péntek

Hogyan készül a legfinomabb forrócsoki?

Fárasztó hét? Hosszú nap? Hideg szeles idő? Tömeg a villamoson? Pörgés a munkahelyen? Tudok egy olyan otthoni kényeztetést, ami felér egy forró fürdővel. Ez a narancsos forrócsoki. 

Garantáltan jókedvre derít!  

Nem is kell több hozzá, mint 1 narancs, 1 dl zsíros tejszín, fél tábla, jó minőségű étcsoki, 3 dl tej, pillecukor.

A tejet felforraljuk. A tejszíni is felmelegítjük annyira, hogy a csoki elolvadjon benne. Nem szabad felforralni, mert összeugrik a csoki, és nem simul ki. A tejhez hozzáadjuk a narancs levét, majd folyamatos keverés mellett a narancsos tejet hozzáadjuk a csokis tejszínhez. Ízlés szerint lehet édesíteni, nekem a pillecukorral éppen kellemes.


Próbáljátok ki, örömmel tölti el a testet és a lelket egyaránt!