2015. október 26., hétfő

Hogyan fejlődik a lelkünk?

Érdekes dolog jutott eszembe a minap. Egy lélekbúvárkodós előadás plakátját láttam meg a buszból munkába menet. Beérve az irodában beszélgettünk róla és kérdezték, hogy megyek-e. 
Megyek-e? visszhangzott a kérdés. Nem, mert ..... igazából miért is nem? Lelövöm a poént, nem mentem. 

De azért elgondolkodtatott a dolog. Nem megyek, mer nincs időm. (?) Hisz jól tudjuk, mindenkinek arra van, amire szakít. Nem megyek mert, drága a jegy és inkább veszek belőle valamit magamnak. (?) És itt a legnagyobb kérdés! Sokkal szívesebben áldozok a "testi" fejlődésre, mint a lelkire? Eszembe sem jut a lelkemet fejleszteni? Mi is pontosan a lelki fejlődés? 

Ha pofonokat kapsz az élettől az tutira edzi a lelket, és ha tanulsz is belőle akkor már fejlődik is. Ha csalódsz valakiben és megbocsátasz, vagy épp magadnak meg tudsz bocsátani az is lelki fejlődés. (?) 

Hol a határa a "testi" és lelki fejlődésnek? Annyi impulzus ér minket a környezetünkből, médiából, internetről. Minden és mindenki azt sugallja, hogy vásárolj, vásárolj, vásárolj..... szedj gyógyszert mindenre. Ha átlépsz ezen, tudatosan élsz és vásárolsz, már az is lelki fejlődés! Elmégy a moziba vagy színházba, mert azt az előadást már mindenki látta,  és rajtad van a kényszer, hogy neked is muszáj megnézni, különben nem is leszel "trendi", akkor az mennyire fejleszti a lelket?

Nem vagyok pszichológus, és halvány elképzelésem sincs ezeknek a kérdéseknek a magyarázatairól vagy miértjeiről. Csak végigfutott az agyamon a buszon ülve hazamenet.




2015. október 23., péntek

Hogyan lesznek ÖRDÖGIEK a részletek?

Imádom az őszt! Még a didergős, ködös reggeleket is. A forró nyár után azt mondom, hogy könnyebb felöltözni, rétegezni, mint a nagy melegben levetkőzni. Sőt egy idő után már nem is tudok mit levenni magamról, és képtelen vagyok elviselni a 40 °C-ot. Ezért is kedvenc évszakom az ősz. Most az idei szezonban legtöbbet hordott kiegészítőimet mutatom meg Nektek. A képekről lemaradtak a harisnyák. Év elején összeírtam, hogy mit szeretnék elérni idén, és egyik célom volt, hogy nőiesebb stílust alakítsak ki, és így az év 3/4-e után elmondhatom, hogy ez úgy néz ki sikerül. Több szoknyát hordok, letisztultabb lett a ruhatáram és beszereztem jó pár ruhát, amik nagy kedvenceim lettek. 






Ti milyen kiegészítőt hordtok a legszívesebben? Nőies vagy sportos vonalat kedvelitek?

2015. október 21., szerda

Mitől legyen jó a napom?! 2.

Vannak napok, mikor:

-          nem sikerül a parkettafonás, és elmegy a reggeli készülési időd fele.
-          sietsz a korábbi buszhoz, hogy hamarabb odaérj és már 3-nak el kellett volna mennie.
-          kiborítasz és elejtesz mindent.
-          farkas éhes vagy és az ebéd úgy felforrósodik, hogy 10 percig csak nézni tudod.
-          mikor az előzőnap leszervezett programok sorra „felborulank”.
-          haza menet is késik a busz 15-20 percet.
-          az egész nap áhított pudingot felfalta a párod mire hazaérsz.
-          hazaérve jut eszedbe, hogy főznöd kell és nem vetted ki a húst a fagyasztóból.
-          nincs köszönet a munkádért, pedig olyan keményen megdolgoztál vele.



Az ilyen napokra mondom én azt, hogy kár volt kimászni az ágyból. :D 
De ezek kellenek, hisz nem tudnánk értékelni azokat a napokat, mikor minden elsőre összejön!


2015. október 19., hétfő

Mit főzzek? 3.

Nem is tudom miért maradt ez ki eddig az életemből? Olyan fél évvel ezelőtt került a szemem elé egy ilyen recept, és csapkodtam a homlokom, hogy hogy nem jutott még ez eszembe. A főzésben sem követem a szabályokat, így általában egy alapot választok, amelyik szimpatikus és azt alakítom saját ízlésre. 

A karajt éles késsel középen átszúrtam, majd csípős, nem is, inkább pikáns (annyira nem volt csípős) kolbászt töltöttem bele. A külsejét megszórtam a sertés fűszerkeverékemmel (erről később írok egy posztot) majd színes borsot törtem meg mozsárban és azzal bedörzsöltem. Fokhagyma gerezdeket is "tapogattam" rá, majd sütőzacskóban sütöttem másfél órát. 
A zacskót kivágtam, és még pirítottam egy kicsit, hogy szép színe legyen. Így nem száradt ki, és mégis kellemesen pörzsös lett a külseje. Pikáns, ízletes és erotikus! :D

2015. október 14., szerda

Hogyan lesz deszkából akasztó?

Szeretem a praktikus dolgokat. De amit még attól is jobban szeretek, ha saját magam készítem el, saját ötletből, különleges, vagy szokatlan alapanyagokból. Nemrég írtam nektek a parafa tábláról és a kulcstartóról. Most egy hozzá passzoló konyhai akasztót hoztam, amit egy 40 x 7 cm-es deszkából és fiókgombokból raktam össze. 

A deszkát méretre vágtuk és lecsiszoltuk. Színeiben illik az eddigi munkáimhoz. Előzőleg ceruzával berajzolt, kimért helyekre ragasztottam a celluxot, hogy elkülönüljenek a színek és szép vonalat kapjak. Ez után a piros és fehér festékeket felhasználva színátmenetet értem el. Kifúrtuk a csavarok és a szekrénygombok helyét, majd felcsavaroztuk.  


A gombokat barkácsáruházban vettem, de különleges, akár különbözőeket is lehet felrakni. Szépeket lehet találni régiség vásárokon, vagy piacokon , "lomosoknál". 


2015. október 12., hétfő

Hogyan lesz kopott tálcából új?

Mikor először kezdtem el összeszedegetni anyukámmal a "stafirungot" akkor találtam meg ez a régi tálcát. Annyira megtetszett a formája, az anyaga, csak egy gond volt vele. Kopott, karcos és megviselt volt. Úgy éreztem nem szabad kidobni, ezt meg kell menteni az utókornak. :D Szeretem az egyedi dolgokat, így el is kezdett járni az agyam, mit lehetne belőle kihozni.



Akril festékkel (igen, amíg van benne, addig mindent festek :D) lefestettem a közepét fehérre, majd a karimáját pirosra. A közepére Magyar népmesék ihlette mintát készítettem. Először az alapot piros filcel megrajzoltam, majd kitöltöttem festékkel. Azóta, ha vendég jön hozzánk ezen kínálom az italokat, és eddig mindig nagy sikert aratott. Kár lett volna kidobni nem!? 


2015. október 7., szerda

Hogyan dobjuk fel a parafa üzenőtáblánkat?

Az előszobába, a kulcstartónk mellé mindenképp szerettem volna egy üzenőtáblát, de olyan semmilyen volt csak úgy egyszerűen a megvásárolt kis parafatábla. Ezért gondoltam egyet, és a kulcstartóhoz passzoló színnel és mintával dobtam fel, ráadásként mágneses táblafestékkel festettem le az 1/3-át, így a kedvenc mágneseinket is felrakhatom, vagy krétával írhatunk rá üzenetet. 


A keretet két rétegben festettem akrilfestékkel, úgy láttam elbírja. Egy matt színt választottam, nincs különösebb oka, az tetszett meg. Egy ragasztócsík segítségével festettem le a mágneses részt, így szép vonalat kaptam. Majd, hogy elkülönítsem a sima parafa résztől decoupage technikával vittem fel mellé egy csík szalvétát. Így most már tényleg harmonizál a kulcstartóval.



2015. október 5., hétfő

Mit főzzek ebédre? 2.

Kicsit babrás, kicsit időigényes de higgyétek el, nagyon különleges. Érdekes módon anyukám soha nem készített ilyet, és nem is olyan régen kóstoltam meg életemben először. Az viszont olyannyira ízlett, hogy azt gondoltam, ezt nekem is el kell készítenem. Azóta túl vagyok számtalan megvalósításon és most már bátran kijelenthetem, megvan a recept, amit érdemes kipróbálni! :)

Az alapja a palacsinta. mi meglepő!? Körülbelül 60 dkg darált sertés combból készítem. Pörkölt alappal kezdem, majd egy kis sertés fűszerkeverék, só és bors kerül rá. Nem öntök rá sok plusz vizet, hagyom, hogy a saját levében főjön meg. Ez a mennyiség nekem 12 palacsintába elég. Mindegyik közepére kb. 2 evőkanálnyi mennyiséget halmozok, majd négyrét hajtva feltekerem. 

Egy éjszakát mindenképp állni kell hagyni. Egyszer kipróbáltam milyen egy nap alatt lezavarni, de én mondom, nem az igazi. Panírozásnál csak csúszik szét az egész. Ezért várni kell vele. A szokásos panír után olajban megsütöm.


Nekünk ez a változat jött be a legjobban. Kukoricás rizzsel, salátával tálalom. Ha friss húsból van készítve be lehet tenni panírozás után a fagyóba és "gyors kajának" tökéletes. Egyébként aki olyan, mint én, hogy szereti, ha van a fagyóban aranytartalék, de nem csípi a bolti mű valamiket, akkor azoknak extra tipp, hogy a palacsintába tekerjenek sonkát és sajtot a darált hús helyett, az is mennyei... mmm nyamiiii.


2015. október 2., péntek

Mit tegyünk meg MINDENKÉPP ősszel?

Még érezni a napocska tűnő erejét az arcunkon. Élvezni a színeket. A mézédes gyümölcsöket csipegetni a fákról, vesszőkről. Kellemesen fázni reggelente és beburkolózni a meleg sálunkba. Mélyen beleszippantani a levegőbe, és érezni a kéményekből felszálló füst illatát, ami egyet jelent a meleg otthonnal. Hát nem ez a legszebb évszak? Elkészítettem a bakancslistát, amit csak ősszel van módunkban véghezvinni, és szinte örök érvnyű.


1. Nagyokat sétálni az avaros utakon, erdőkben. Közben formázni a leveleket a lábunkkal.

2. Élvezni a napsütést, vénasszonyok nyarát.

3. Terméseket gyűjteni.

4. Meleg sálakba, takarókba burkolózni és összebújni párunkkal.


5, Esténként gyertyát gyújtani.


6. Felkészülni a megfázós időszakra mindenféle házi csodaszerrel.


7. Forró csokit szürcsölni.


8. Valamilyen tökös dolgot sütni/főzni/készíteni.


9. Őszi hangulatba öltöztetni a lakást.

10. Hideg estéken olvasni egy pezsdítő könyvet.